José van Eijnsbergen

Speltherapeut.

Foto van José van Eijnsbergen

Contactinformatie

Amersfoortsestraat 18
3772 CJ Barneveld

Tel: 0634510879

Website:
Stuur José van Eijnsbergen een e-mail.


Omhoogtop

Het woord is aan José van Eijnsbergen

Even voorstellen…

Foto bij José van Eijnsbergen

Mijn naam is José van Eijnsbergen. Ik ben getrouwd en heb twee dochters. Ik werk bij Elan Barneveld als Speltherapeut en Generalist Sociaal Werk (voorheen maatschappelijk werker). Elan is een Christelijke praktijk voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en therapie. Wij doen ons werk, vanuit onze christelijke levensovertuiging, met Elan ('begeesterd').

Vanuit mijn werk als (school)maatschappelijk werker ontstond het verlangen om meer te kunnen betekenen voor kinderen en gezinnen die ik tegenkwam. Ieder kind heeft zoveel in zich maar ik ontmoette kinderen die toch niet tot bloei kwamen. In sommige gevallen was een beperkt aantal gesprekken niet toereikend. Ik heb toen de opleiding tot speltherapeut gedaan aan de CHE.

Binnen speltherapie wordt de taal van het kind 'gesproken': spelen. En zoals het ook voor ons geldt: als iemand jouw taal spreekt, kun je komen tot echte communicatie. In je eigen taal kun je het beste uidrukken wat je echt bezighoudt.

Ik ervaar het altijd weer als heel bijzonder om een stukje mee te mogen lopen met kinderen en hun ouders. Wanneer er weer beweging komt in situaties die vast lijken te zitten en kinderen weer tot bloei komen, geeft dat veel voldoening!

In mijn werk is verbinding een sleutelwoord. De eerste verbinding is mijn geloof. Ik werk vanuit de verbinding met God en leg ook mijn werk in Zijn hand. Van daaruit zoek ik de verbinding met het kind. Eerst leren we elkaar kennen en groeit het vertrouwen/de verbinding. Vanuit de verbinding kan het kind mij meer en meer deelgenoot maken van wat het bezighoudt en kan het hulp ontvangen. Het kind bestaat niet op zichzelf maar staat in verbinding met zijn gezin/systeem. Daarom is voor mij de samenwerking met ouders/verzorgers heel belangrijk. Zij kennen het kind het beste en zijn degenen die, ook als de speltherapie stopt, met het kind verder gaan.

Foto bij José van Eijnsbergen

Op de foto staat een deel van een speeltoestel. Een duidelijke associatie met het 'spelen' dat een centrale rol heeft binnen speltherapie.

Wanneer er sprake is van verbinding kun je verder komen. Als er hiaten zijn, dan is het moeilijk om naar boven te klimmen en kun je vallen. Samen bieden alle touwen die verbonden zijn met elkaar de mogelijkheid om de spelen. Elk touw is nodig en mag aandacht krijgen.

Binnen speltherapie zoek ik de hiaten en probeer ik, samen met het kind en de ouders, te werken aan herstel. Ooit hoorde ik als titel van een boek 'herstel van het gewone leven'. Ik vind dit een mooie titel want dat is waar ik naar streef. Vanuit herstelde verbindingen (zowel in het kind als tussen het kind en omgeving) kan het gewone leven doorgang hebben. 'Gewoon leven', omdat ik mij ervan bewust ben dat de ideale situatie niet haalbaar is. Gewoon leven met ups en downs maar waarin een kind vrij is om zich te ontwikkelen tot de persoon zoals hij/zij bedoeld is.

Kinderen kunnen komen met moeiten, zorgen of trauma's. Verbinding met de gevoelens en emoties die daarin een rol spelen kan ruimte geven om weer verder te kunnen.

Elan Barneveld heeft veel expertise in huis. Dat betekent dat er korte lijnen zijn als er meer of andere dingen nodig zijn. Als speltherapeut kan ik ook gebruik maken van de expertise van collega's. En dat is fijn want samen weet je meer dan alleen! Binnen Elan Speltherapie heb ik nog twee collega-speltherapeuten: Arna Berkhof en Vronica Ramaker.

Op onze website staat meer informatie over onze praktijk, Speltherapie en ons overige aanbod.

Wilt u meer weten? Bel of mail gerust voor meer informatie! 

Foto bij José van Eijnsbergen
Omhoogtop

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord