Caroline Penninga-de Lange

(Ortho-)pedagoog, Kinder- en jeugdpsycholoog.

Foto van Caroline Penninga-de Lange

Contactinformatie

Peel 31
8251 VC Dronten

Tel: 0321381409

Website:
Stuur Caroline Penninga-de Lange een e-mail.


Omhoogtop

Het woord is aan Caroline Penninga-de Lange

DOELGROEP

Klim-op is een praktijk voor begeleiding van jonge kinderen (0-12 jaar) en hun ouders wanneer er problemen zijn met de ontwikkeling van het kind. De problemen kunnen betrekking hebben op het gedrag van het kind thuis of op school, in het contact met de ouders, broertjes en zusjes of leeftijdgenootjes. Voor gedragsproblemen zoals agressie, teruggetrokkenheid, driftbuien, niet kunnen slapen, druk gedrag, veel huilen, etc. kunt u terecht. Met de ouders en met het kind wordt bekeken welke behoefte er achter het gedrag van kind schuilgaat. Soms is dat de behoefte aan duidelijkheid en structuur, soms een behoefte aan nabij contact of behoefte aan inzicht in eigen gevoelens en gedachten.

Sommige gedragsproblemen worden veroorzaakt doordat een kind in zijn leven veel te verwerken heeft gekregen, zoals het overlijden van een dierbare, een echtscheiding van ouders, een chronische ziekte in het gezin, veel verhuizingen. Een kind kan de gevoelens die zulke gebeurtenissen met zich mee brengen soms niet of onvoldoende verwerken. Daardoor ontstaat een blokkade voor groei en ontwikkeling. Door in therapie naar deze gebeurtenissen te kijken en de ontstane emoties te uiten ontstaat er weer ruimte voor het kind.

HECHTING

Andere gedragsproblemen hebben hun oorzaak in een zogenaamd hechtingsprobleem. In de eerste levensjaren van het kind is er onvoldoende hechting of aansluiting ontstaan tussen het kind en de ouders. Of er is later een hechtingsprobleem ontstaan door bijvoorbeeld een extreme gebeurtenis of een heel onveilige situatie. Hechtingsproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Sommige kinderen zetten zich duidelijk af tegen de ouders, willen niet worden geknuffeld, houden zich niet aan regels binnen het gezin. Andere kinderen passen zich wel aan de regels aan, maar het lijkt wel alsof er niet echt contact met het kind mogelijk is. Het leeft in een eigen wereld en laat de ouder niet toe. Hechtingsproblemen vragen om een specifieke begeleiding. Deze begeleiding is vaak een combinatie van ouderbegeleiding en kindtherapie.

HOOGSENSITIEF

Sommige kinderen blijken hoogsensitief te zijn. Een hoogsensitief kind neemt meer en intenser waar dan andere kinderen. Dat betekent dat er gedurende een dag veel op het kind af komt. Het kan waarschijnlijk binnenkomende prikkels ‘minder filteren’ dan andere kinderen. Dit heeft tot gevolg dat een hoogsensitief kind sneller overprikkeld raakt. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld veel huilen, niet naar school willen, zich terugtrekken of juist tegendraads, beweeglijk en druk gedrag. Als er aanwijzingen zijn voor hoogsensitiviteit verkennen we met elkaar wat het kind nodig heeft om ermee te leren omgaan én juist de bijzondere kwaliteit ervan te ontdekken.

THERAPIEVORMEN

Binnen de praktijk worden verschillende therapieën gegeven, zoals kindtherapie, ouderbegeleiding, Sherborne-Samenspel, EMDR en Video-Interactiebegeleiding. Op mijn website www.klimop.eu vindt u meer informatie.


Omhoogtop

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord